2020. április 17. péntek-Sipos József

Categories: Egyéb

NAPI IGE ÉS GONDOLAT

***

2020. április 17. péntek

*******************************

Mi a boldogság?

Olvasmány: Mt. 5, 1 – 12

„Boldogok a tiszta szívűek, mert ők meglátják az Istent.” (Mt 5:8)

Olyan jó kimondani ezt a szót: „boldogok”, „boldogság”, „boldog vagyok”. Kevés boldog embert látni mostanában. Sokan rohannak, keresik a boldogságot sok mindenben, de nem találják, mert rossz helyen keresik. Itt a boldogság, az igazi boldogság. Jézus leül, és elmondja: akkor leszel boldog, ha sírsz, ha szelíd vagy, ha éhezed az igazságot, ha üldöznek, ha tiszta a szíved. Sok ember azt hiszi, az a boldogság, ha mindene megvan, ha mindig mosolyogni látják, ha nem fáj semmije. Igen, ezt is lehet „boldogság”-nak nevezni, de ha megváltoznak a körülmények, amelyek ezt befolyásolták, akkor elmúlik ez a boldogság.

Vannak olyan BOLDOG emberek, akik boldogságát nem földi dolgok határozzák meg, mert sírás, üldözés között is boldogok tudnak lenni. Kell hozzá a tiszta szív. Onnan tudjuk, mi a tiszta, hogy ismerjük a mocskosat, piszkosat. Nem könnyű tisztán megőrizni a szívet, de nem is boldog az, akinek nem tiszta a szíve.

Mi az, ami akadályoz a boldogságomban? A szívem tisztátalansága, mert akkor nem látom Istent, nem érzem jelenlétét a „mocskos szívemben” – ilyenkor BOLDOGTALAN vagyok. Az életem, a szavaim is a szívemhez kötődnek: a szív teljességéből szól a száj. Amilyen a szívem, olyan a beszédem, az életem. Ha tiszta a szívem, tiszta a beszédem, ott van benne az a szentség, tisztaság, aki maga Szent és Tiszta – Isten. Jó lenne, ha úgy telnének napjaink, hogy minden dolognál fontosabb lenne szívem őrzése, tisztasága – tehát a BOLDOGSÁGOM.

Sipos József (Kárpátalja, Tiszakeresztúr)

*****************************************************

Imádság:

Istenem, te látod, mitől vagyok boldog, mi okoz nekem örömet, megelégedettséget, békét. Segíts, hogy ez ne hamis boldogság legyen! Tégy igazán boldoggá! Tisztogasd meg szívem és életem mindentől, ami elveszi a boldogságomat!

***************************************************************

A nap gondolata:

„A boldogság nem egy állomás, amelyre megérkezünk, sokkal inkább az utazás maga.” (Margaret Lee Runbeck)

Vélemény, hozzászólás?