2020. április 18. szombat-Kiss Nándor

Categories: Egyéb

NAPI IGE ÉS GONDOLAT

***

 2020. április 18. szombat

*******************************

A változás ideje

„Hanem – mivel ő, a Szent hívott el titeket – magatok is szentek legyetek egész magatartásotokban, úgy, amint meg van írva: „Szentek legyetek, mert én szent vagyok.” (1Pt 1:15-16)

Sokszor hallhattuk már, hogy az emberi élet olyan, mint egy út. Eleve nem jó irányba vezet, mert az engedetlenség eredendő bűne által további engedetlenségünkből újabb bűnöket követünk el és mind távolabb kerülünk célunktól – az Istennel való társaságtól, közösségtől.

Az életvitelünk, vagy ahogy az igeversben van írva – a magatartásunk, nem megfelelő Isten akaratának. Nem, hogy nem találja kedvét abban, de nem valósulhat meg a vele való közösségünk sem. Ennek Isten nem örül, nem is hagyja ez hidegen. Bánkódik e miatt és mindent kész megtenni, hogy – megtérjünk – megváltozzon gondolkodásunk. Még egyszülött Fiát is elküldte hozzánk, aki önmagát adta értünk, azért, hogy megnyíljon szívünk, értelmünk a szentségünk szükségének elfogadására.

Mi az, hogy szent? Odaszentelt valaminek, ami ezentúl élete központja, „szemefénye”, minden tettének és tervének meghatározó mércéje. Az Istennek odaszentelt élet is így értendő, azzal, hogy magával hordja a makulátlanság, szeplőtlenség – a tökéletes tisztaság – jellegét. Vagyis az ember Istennek való odaszenteltsége, szent élete teljes elméből, szívből és lélekből történik. Maradéktalanul őszinte. Ahogy Isten is maradéktalanul kész volt mindent megtenni üdvösségünkért. Ezért teszi meg azt is, hogy felhív életünk megváltoztatására is. És nem azért kell szentnek lenni, mert ez volna a cél. Nem, ez egy állapot, amit segítsége nélkül nem érhetnénk el. Ez az állapot szükséges ahhoz, hogy végül üdvözüljünk, azaz Isten közösségébe kerüljünk – meghívása szerint. És Isten meg is tanít Szentlelke által, hogy miből áll a szentség. Nem hagy minket tanácstalannak ebben sem. Vagyis nem lehetetlen helyzet ez számunkra. (Kiss Nándor, Bad Wörishofen)

*****************************************************

Imádság:

Urunk, meghívtál minket szent közösségedbe. Hálásak vagyunk ezért, amit úgy tudunk a legjobban kifejezni, hogy megváltoztatjuk életünket, magatartásunkat a te kedved és akaratod szerint. Ebben légy a segítségünkre tanításoddal, biztatásoddal és türelmeddel. Ámen

 

***************************************************************

A nap gondolata:

„Akik nyilvánvaló feslett életet éltek és uralkodó nagy bűnökben hevertek, azok észre vehették magukban a megszenteltetésnek kezdetét, a mely akkor lett, midőn a feslett, rút élet iránt unalom és gyűlölség származott bennük.” (Szikszay György)

Vélemény, hozzászólás?