2020. április 2. csütörtök-Szanyi György

Categories: Egyéb

NAPI IGE ÉS GONDOLAT

***

2020. április 2. csütörtök

*******************************

Mit tehetnék érted?

Azért van ez így, hogy nyilvánvalóvá legyenek rajta Isten cselekedetei. (Jn 9,3)

Valahogy úgy van felépítve a gondolkodásunk, hogy szeretünk belátni a dolgok mögé. Mintha állandóan keresnénk valami magyarázatot a dolgok létére. Ez a kíváncsiság, a dolgok megértésének a vágya vezette a tanítványokat is, amikor a vakon született ember sorsáról, vakságának okáról kérdezték Jézust. Ki vétkezett? Maga a vak, vagy a szülei a hibásak azért, hogy ilyen állapotban kell éljen, kolduljon? Szeretnénk megérteni az emberek sorsát, a magunkét is, keressük életünk történéseinek az okait. Az akkori felfogás szerint, amely nemcsak a zsidóság, de a pogányok világában is általános volt, a betegségek és a tragédiák mögött az ember személyes bűne rejlik. Jóbot erről próbálták meggyőzni barátai, Pálra így néztek a máltaiak, amikor a hajótörésből megmenekülve egy kígyó megmarta. Hányszor tesszük fel a magunk sikertelenségeire, betegségeire, tragédiáira gondolva a kérdést, hol rontottam el, miben vétkeztem? Keressük az okát mindannak, ami bennünket ér vagy másokkal történik. Egyértelmű, hogy minden betegség és tragédia, sikertelenség mögött ott van a bűn, az a romlott állapot, amely a legszebb és a legnagyszerűbb életeket is tönkre tudja tenni. Milyen egyszerű válasz lenne: vétkeztem, megérdemlem. Ő vétkezett, a szülei vétkeztek, s ennek a következménye a betegsége. De biztos, hogy minden a helyére kerülne ezzel a válasszal?

Jézus nem azzal foglalkozik, hogyan került a vak ebbe az állapotba, hanem mit kezdhetek azzal az emberrel, aki ebben az állapotban van? Hogyan mutatkozhat meg egy nyomorult ember életében az Isten cselekedete? Nem a betegség oka a lényeges, hanem a célja. Jézus sarat készít, a szemére keni, elküldi megmosakodni, s a vak újra lát. Jézus igazi szerető természetéből fakad, hogy amit a bűn elrontott, ő helyrehozza. Mit ér, ha felfedjük az okokat, ha megelégszünk egy válasszal, s aztán nem történik semmi a vak életében? Mit ér, ha tudjuk, hogyan kerültem egy mélységbe, hogyan jutottam el egy tragédiáig, ha az ok feltárása nem visz el a megoldásig? Jézus nem okokat keres, hanem cselekszik. Addig, amíg teheti. Megmutatja Isten hatalmát a vak életén, hogy a legnagyobb nyomorúság is szolgálhatja Isten dicsőségét.

Egy fontos dolgot tanít meg Jézus a tanítványoknak, hogy ha legközelebb meglátnak egy nyomorult embert, ne azt kérdezzék, mi az oka a nyomorúságának, hanem: mit tehetnék érte? Hogyan segíthetnék rajta? Hogyan mutathatná meg az életed, hogy Isten milyen hatalmas? Mert könnyű elbeszélgetni az emberi sorsok felett, s annál nehezebb tenni érte. Jézus cselekedett. Mi is cselekedhetünk, hogy minél több ember életében megmutatkozzon minden bűn ellenére Isten nyilvánvaló cselekedete.

Tedd fel magadnak a kérdést: A mai nap folyamán, kinek az életében tehetném nyilvánvalóvá Isten cselekedetét? Válaszolj rá a tetteddel!

(Szanyi György, Borzsova)

*****************************************************

Imádság:

Uram add meg nekem, hogy ne a nyomorúság okaira fókuszáljak a magam és felebarátaim életében, hanem arra, mit tehetnék érte, hogy Isten szeretete nyilvánvalóvá legyen rajtam, s rajtam keresztül az életekben! Ámen.

***************************************************************

A nap gondolata:

„Ha te megteszed az átlagost, Isten megteszi az átlagon felülit. Ha te megteszed a természetest, Isten megjelenik és megteszi a természetfelettit.” (Joel Osteen)

 

Vélemény, hozzászólás?