2020. április 29. szerda-Csupor Gréta

Categories: Egyéb

 

NAPI IGE ÉS GONDOLAT

***

2020. április 29. szerda

*******************************

Hálaadás

Áldjad lelkem az Urat, és ne feledd el, mennyi jót tett veled! (Zsolt 103,2)

 

Egy időben elkezdtem vezetni egy ún. hála naplót, aminek az volt a lényege, hogy röviden le kellett írni, miért adok hálát a nap végén. Volt, amikor nagyon nehéznek bizonyult a feladat, az elején legalábbis mindenképpen. Mert mindannyiunk életében vannak olyan napok, amikor úgymond minden összejön, és mintha semmi sem sikerülne. Ilyenkor különösen is nehéz meglátni az áldásokat – pedig ott vannak. Lehet, hogy csak az aprónak tűnő pillanatokban, de ott vannak. Ha mást nem, hát egyvalamiért minden egyes reggel hálát adhatunk: az ébredésért, hiszen ez azt jelzi, hogy Isten megőrzött bennünket az éjszakában, és új napot hozott fel ránk, amely számtalan lehetőséget kínál.

Mai világunk azonban mintha nem értékelné kellően az „apróságokat” – talán pont ezért van annyi búskomor ember, mert a média tükrében hajlamosak vagyunk másokhoz mérni önmagunkat. Eszünkbe juthat ilyenkor az a történet, ami arról szól, hogy egy helyre összegyűjtik minden ember keresztjét, melyek közül mindenki tetszés szerint választhat egyet magának – és milyen szép, hogy végül mindenki a sajátját veszi fel. Mert lehet, hogy olykor nehéz, terhekkel teli – de a miénk. Istentől kaptuk, aki „világosság, és nincs benne semmi sötétség.” (1Jn 1,5) Istentől kaptuk, aki a lehető legjobbat akarja nekünk – olykor próbatételekkel, ez igaz. De a zsoltáros szavaival mi is emlékeztethetjük önmagunkat: „Ne feledd, mennyi jót tett veled (az Úr)!”  Ha erőt venne rajtunk a csüggedés, gondoljunk erre, és azokra a pillanatokra, amikor tényleg boldogok voltunk! Ebben segítségünkre lehet akár egy hálanapló is, amihez tényleg nem kell más, csak egy füzet, egy toll, és néhány perc, mielőtt nyugovóra térnénk. Meglátjuk, hogy ha ezt a gyakorlatot beépítjük a mindennapunkba, nem csak kiegyensúlyozottabbak leszünk, de a hálaadás segít növelni a hitünket és a bizalmunkat Istenben. (Csupor Gréta, Csenger)

*****************************************************

Imádság:

Adj nekem szüntelenül hálás szívet és lelket, drága Istenem, hogy bármi történjék is velem, mindig szilárdan állhassak a Tőled jövő szeretetben, és így dicsőíttessék a Te nagy neved általam! Ámen.

***************************************************************

A nap gondolata:

Nem az vagyok, ami megtörtént velem. Az vagyok, amivé válni akarok. (Carl Gustav Jung)

Vélemény, hozzászólás?