2020. június 15. hétfő

Categories: Egyéb

NAPI IGE ÉS GONDOLAT

***

2020. június 15. hétfő

*******************************

Jónak lenni jó

 

 

Olvasmány: Mt. 5, 13-16

 

„Úgy ragyogjon a ti világosságotok az emberek előtt, hogy lássák jó cselekedeteiteket, és dicsőítsék a ti mennyei Atyátokat.” (Mt 5:16)

 

Jézus itt elsősorban a tanítványaihoz szól. Ebben a szituációban (Hegyi Beszéd) valószínűleg ők álltak a legközelebb hozzá, ők vették körül, aztán a nép. A mondanivaló is úgy hangzik, mint egy feladat: feladatot az kap, aki már munkába állt, és várja, mit kell majd neki tenni. Jézus elmondja, kik vagyunk (mi/tanítványai): föld sója, világ világossága. De azt is elmondja, mivé lehetünk, ha nem vele/benne vagyunk (ízetlen só).

A ragyogás és a fény szinte bántja az ember szemét, főleg, ha sötét veszi körül. Minket a világ vesz körül, mert Jézus nem azért jött, hogy kiragadjon belőle, hanem azért, hogy őt ismerve a világban tegyünk Róla bizonyságot, ízesítsük a környezetünket, világítsunk az Örök Világosság Igéjével. Elvileg ebben a sötét világban ragyogni kellene. Hányszor vagyunk fakók, hányszor érezzük, hogy kihűlt bennünk a fény, nem tudunk világítani, fényleni, hogy az emberek elámuljanak minket látva, dicsőítsék a MI Atyánkat? Hányszor az ellenkezőjét tapasztaljuk ennek az Igének? Mi magunk is „sötétek” vagyunk a sötétségben, elszívja/fakítja fényünket a Sötét.

A jócselekedet itt nem a régi törvénycselekvést jelenti, hanem azt az életet, melyet Krisztussal/ban élünk, aki betöltötte a törvényt. Nem kell önmagunkat igazzá tenni Isten előtt, hanem szabadok vagyunk jót tenni, Isten törvénye szerint jól élni, jót cselekedni. Mindezt azért, hogy a keresztyén élet kívánatos, „látványos” (ragyogó) legyen, amire felfigyelnek, és ezt mondják: „Én is szeretnék így élni, szeretném elhagyni a sötétséget.”

„Élj úgy, hogy kérdezzenek!” – ez a bizonyságtétel lényege. S ha kérdeznek, akkor már beszéddel, bizonyságtevő élettel fel lehet mutatni azt az Istent, aki dicséretre méltó – a MI mennyei Atyánkat.

(Sipos József-Kárpátalja, Tiszakeresztúr)

 

*****************************************************

Imádság:

 

Kegyelmes Istenem! Te látod, milyen nehéz ebben a sötét, gonosz, rosszra csábító világban jónak lenni, jónak maradni. Egyedül nem megy! Kérlek segíts, hogy minden nap sikerüljön! S ha valakit jóságom miatt érdekelni kezd az Isten országa, segíts, hogy a bizonyságtevő szavak is jöjjenek Rólad, a legfőbb Jóról! Ámen

***************************************************************

A nap gondolata:

 

A benned lakozó jóság olyan, mint egy gyertyaláng, amelynek az őrzője vagy. Mindennap gondoskodnod kell róla, hogy le ne égjen a kanóc, el ne fogyjon a levegő vagy ki ne oltsa a lángot a szélvihar. (Ryan Holiday)

Vélemény, hozzászólás?