2020. június 22. hétfő

Categories: Egyéb

NAPI IGE ÉS GONDOLAT

***

2020. június 22. hétfő

*******************************

Egy apa két fia-4.

 A fiatalabb ezt mondta az apjának: Atyám add ki nekem a vagyon rám eső részét! (Luk 15,12)

Ha kell valami, akkor kérünk. Amúgy elvagyunk magunknak. Hányszor hangzik el a szánkról ez a szó, adj. Értelmezésünk szerint Isten az, aki ad, de másra nem is nagyon kell nekünk. Szükségleteink, vágyaink vannak, s kell valaki, aki megadja azokat a dolgokat, amelyek önmagunk és vágyaink, elképzeléseink számára szükségesek, mert amúgy nem tudjuk kiteljesíteni magunkat. Emberi kapcsolatainkban is az elvárások mentén működünk: „Addig vagy jó, míg adni tudsz”. Mikor kifogytál az „adományokból”, már nem tudlak mire használni. Ismeri a fiú az apját, aki a fiának bármit megad, s azt is, hogy van miből adnia, de használni akarja, saját céljaira felhasználni, tervei megvalósítására kihasználni. Az apa szeretete eltörpül önmaga szeretete mellett. Az elképzelések, a beszűkült látás, amiben az adni tudó apa akadállyá válhat, ha nem ad, elhomályosítják azt a szeretetviszonyt, amelyből bátorságot merít a kéréshez. Amikor kell valami, nem számít ki vagy nekem, mennyire szeretsz, adj! Tényleg adni szerető Atyánk van! S el is halmoz szeretetével, ajándékaival. De ne az ajándéka határozza meg a vele való kapcsolatomat. „Rajtad kívül nincs, ami jó nekem.”(Zsolt 16, 2;) Az Atya önmagát adja nekem, van-e ennél több, amit adhatna nekem?

(Szanyi György, Borzsova)

*****************************************************

Imádság:

Atyám, rengeteget dolgot kértem már tőled. Ma nem kérni akarok, hanem megköszönni, hogy vagy, hiszen rajtad kívül nincs, ami jó nekem! Ne engedd, hogy bármikor is felcseréljelek téged azzal, amit adni tudsz! Ámen.

***************************************************************

A nap gondolata:

Isten létére vonatkozó bizonyíték szemben azzal a bizonyítékkal, mely szerint nem ő a világegyetem teremtője, végtelen az egyhez. Le sem lehet mérni. Örülj hát, mert Isten valóban létezik. Elérhető és megközelíthető, ha időt szánsz az imádságra, és meghívod őt életedbe.

 

Vélemény, hozzászólás?