2020. június 24. szerda

Categories: Egyéb

NAPI IGE ÉS GONDOLAT

***

2020. június 24. szerda

*******************************

Elment az eszed! – 1.

 

„Miért gerjedtél haragra?”(1Mózes 4,6)

 

Milyen büszkék vagyunk az értelmünkre! El is neveztük magunkat homo sapiensnek, bölcs embernek, akit az értelem, a ráció, a gondolkodás és a logika vezet. A józan ész, az értelem és a tudomány emberei vagyunk. És nem is lenne ez baj, hiszen Isten teremtett bennünket értelmesnek, gondolkodó lényeknek egyedüliként az univerzumban. Talán az értelmünk, a gondolkodásra való képességünk is része az istenarcúságunknak, az Istenhez való hasonlatosságunknak. Nem itt van tehát a baj.

Az ember nagy nyomorúsága abból fakad, hogy az értelem, a józan ész nevében megtagadja Istent, elutasítja a hitet és a hitben való járást és elfordul a lelkiségtől. Mert az ember racionálisnak tartja magát és csak azt fogadja el valóságnak, ami tudományosan megmérhető és a mérésekből logikusan következik. Minden mást mesének, hókusz-pókusznak tart.

Csakhogy már az első gyilkosság alkalmával kiderült, hogy nem értelemben járunk, hanem indulatban, szenvedélyben, ösztönben. Bárcsak a józan eszünket, az értelmünket használnánk!

Miért gerjedtél haragra? Isten kérdése az éppen gyilkosságra készülő Káin józan eszét keresi. Ez nem egy hit kérdés, nem bűnbánatra vagy megtérésre hívás. Nem egy spirituális, hanem egy racionális felvetés Isten részéről. Isten ebben a kérdésben Káin értelmét, józan eszét keresi, és mindjárt három problémát is Káin figyelmébe ajánl. Gondolkozz csak, Káin!

Figyeljük csak meg: Isten nem állítja meg Káint, de ezzel a kérdéssel kikerülhetetlenül felelőssé teszi a következményekért. Minden bűn előtt ott van a kérdés: miért teszed? Erre pedig előbb-utóbb válaszolnunk kell.

Isten első felvetése az, hogy a bűn nem logikus, nem ésszerű. A bűnnel nem vagyunk előrébb, nem oldunk meg semmit. Akkor meg miért teszed, Káin? Valóban, a bűn, a sötétség, a gonosz soha nem old meg semmit, nem visz előrébb, csak pusztít, szétzilál. Mit várunk a bűntől? Mit várunk egy csípős választól, egy hazugságtól, egy hamis magatartástól? Azt, hogy jobb lesz? Tényleg? (Visky István)

******************************

Imádság:

Úr Jézus! Kezeld haragomat, indulataimat! Nekem olykor egyáltalán nem megy. Ámen

******************************

A nap gondolata:

Légy nyugodt, csendesedj le! Amikor dühös vagy, nem hallasz meg mindent. A nyugodt viselkedés megnöveli az érzékelő képességet. Amikor Bibliát készülsz hallgatni vagy olvasni, szánj időt arra, hogy felkészítsd magad, és lecsendesítsd a szíved. Így képes leszel meghallani, amikor Isten szól hozzád.

 

 

Vélemény, hozzászólás?