2020. június 25. csütörtök

Categories: Egyéb

NAPI IGE ÉS GONDOLAT

***

2020. június 25. csütörtök

*******************************

Elment az eszed! – 2.

 

„Miért gerjedtél haragra?”(1Mózes 4,6)

 

A jó logikus, a jó ésszerű. Helyesen, szépen, jól cselekedni mindig logikus, értelmes dolog. A száz bárányból elveszett egy? Az a logikus, hogy elmegyek és megkeresem. A vámszedő, a prostituált, a koldus, a béna nyomorék mind lecsúszott emberek? Az a logikus, hogy meggyógyítom, felemelem, a közösségbe visszavezetem őket. Az ember nem tudja helyrehozni a megromlott kapcsolatát Istennel? Logikus, hogy akkor én kell helyette helyrehozzam – Urunk, Jézus Krisztus végtelenül logikus és ésszerű volt. Megbocsátani, türelmesnek lenni, szeretni, befogadni mindig ésszerű, értelmes és logikus. Mert jobb lesz, mert előrébb vagyunk vele. A megtérés mindig ésszerű, logikus.

Aztán azt is felveti Isten Káinnak, hogy téged, az értelmes, racionális, józan eszű embert miért vezetnek a tetteidben az indulataid, a haragod, a szenvedélyed? Miért haragszol? Káin azért haragszik, mert nem az van, amit ő szeretne. Másképpen képzelte el az áldozata fogadtatását. Hát igen, a világ nem olyan, mint amilyennek szeretném. A haragból, az indulatból mindig a sértett hiúság, a büszkeség, a hübrisz szólal meg. Nem a józan eszed vezet, Káin, hanem a sértett hiúságod. Gondolkozz csak egy kicsit!

Végül pedig Isten sakkot ad Káinnak: miért gerjedtél haragra, azaz miért is haragszol te pontosan? Ábellel van neked bajod? Ábelnek mi köze a te elrontott áldozatodhoz? Nem véletlenül rám, az Istenre haragszol? Viszont, ha velem van bajod, akkor miért Ábelen töltöd ki a dühödet? Nem logikus…

Nagy figyelmeztetés ez: mielőtt a másikat bántanám, vizsgáljam meg, hogy pontosan kire is haragszom. Rá fogok jönni, hogy végeredményben Istenre haragszom, mert ez a világ és benne az életem nem olyan, mint amilyennek szeretném. Ésszerűtlen, értelmetlen, ostoba módon viselkedek, amikor ezért a felebarátot bántom. Isten végül elküldte Fiát közénk, hogy mindenki, akinek baja van Istennel, az megölhesse őt a Golgotán és ne a másikra támadjon rá.

Miért teszel rosszat, miért vagy gonosz? Nem logikus, nem ésszerű. Miért bántod a másikat, amikor Istennel van bajod, mert a dolgok nem olyanok, amilyennek te szeretnéd? Nem logikus, nem ésszerű. Miért nem térsz meg, miért nem teszel rendet az életedben? Az lenne az értelmes dolog. (Visky István)

******************************

Imádság:

Úr Jézus! Tudom, haragom nem szolgálja igazságodat. Sohasem. Munkáld bennem a te indulatodat! Ámen

******************************

A nap gondolata:

Légy tiszta! Amikor bűn van az életedben, az megakadályozza, hogy meghalld Isten Igéjét. Hogyan tudod eltávolítani a szennyet? Bűnvallással.

 

Vélemény, hozzászólás?