2020. március 26. csütörtök-Katona Béla

Categories: Egyéb

NAPI IGE ÉS GONDOLAT

***

  1. március 26. csütörtök

*******************************

Aranyóra

„Hálaadásotok legyen egyre bőségesebb.” (Kol 2:7)

Néhány hete megszületett a 3. gyermekünk. Ennek kapcsán egy szó új értelmet nyert számomra. Aranyóra. Ismertem e kifejezést, de azt hittem, hogy ez egy valamit jelent: ez egy olyan tárgy, amit sok pénzzel rendelkező emberek megvásárolnak és hordanak a karjukon. Aztán kiderült számomra, mert voltak, akik mondták, hogy mást is jelent. A megszületett gyermek életének első órájára is használják ezt a kifejezést. Nem mindegy, hogy mi történik ilyenkor. Szükséges, hogy a kicsi gyermek az anya mellkasára kerüljön, legyen bőrkontaktus anya és gyermeke között. Császármetszés esetén az apa mellkasára kerüljön a gyermek. Nekem ez utóbbiban volt részem. Csodálatos volt. Mert szakemberek szerint egyáltalán nem mindegy, hogy egy kicsi gyermeket földi életének első órájában milyen ingerek érik, lesz-e kontaktus a szülővel vagy sem ezen idő alatt. Hosszú távon meghatározó lehet mindez.

Aranyóra. Mást is jelent. Nemcsak az előbbi két dolgot. Minden nap az ébredésünk utáni első óra. Éppen ezért nem mindegy, hogy töltjük. Töltsük hálaadással! Nem mindegy, hogyan indulnak ugyanis a napjaink. S valóban, ha megfogadjuk Igénket, ha a hálaadásunk egyre bőségesebb, ha Isten jelenlétében kezdjük a napjainkat, ha arra nézünk, amit megköszönhetünk Urunknak, akkor csodálatos lelki töltöttséggel indulnak mindennapjaink. S ez hosszú távon meghatározó lesz.

Vajon nem azért vagyunk ingerlékenyebbek, feszültebbek, idegesebbek napközben, mert a nap ébredés utáni első óráját nem az Úr jelenlétében töltöttük? Neked, hogy indulnak napjaid? Kivel, mivel törődsz elsőként? Tekints napról napra az ébredés utáni első órádra úgy, mint aranyórára és legyen bőséges benne az Úrnak való hálaadásod! (Katona Béla, Nyíregyháza-Kertváros)

*****************************************************

Imádság:

Uram! Köszönöm, hogy tudatosan odafigyelhetek a Neked való hálaadásra. Hadd éljek Neked tetsző, hálás életet! Ámen

***************************************************************

A nap gondolata:

Istennek nem a teljesítményünk, hanem elsősorban a szívünk kell. Ő a kapcsolatot szeretné, az egész életünket kéri, nemcsak morzsákat belőle. Viszont ingyen kínálja azt, amit úgysem tudnánk megfizetni, a kegyelmét. Ajándékba adja, nekünk csak el kell fogadnunk és ki kell csomagolnunk. Azzal nincs semmi gond, hogy ez tettekre késztet. Meghálálni nem tudjuk, de hálás szívvel szolgálni az Urat, azt igen. Ez a legjobb életprogram!

 

Vélemény, hozzászólás?