2020. március 27. péntek-Berencsi Balázs

Categories: Egyéb

NAPI IGE ÉS GONDOLAT

***

2020. március 27. péntek

*******************************

Mérd meg a templomot! – 1.

 Ekkor pálcához hasonló mérővesszőt adtak a kezembe, és ez a szó hangzott: Kelj fel, és mérd meg az Isten templomát, az oltárt és az ott imádkozókat!” (Jelenések 11:1-2)

A mérés szokása hozzátartozik a mindennapjainkhoz. Mérünk a konyhában adagokat a főzésnél, mérnek a mesterek, ha építenek valamit, nézzük a vásárlásnál a mértékeket, hogy ugyanannyi összegért egyre kisebb termékeket vásárolhatunk. Még magunkat is mérjük: súlyt, vérnyomást, vércukrot.

Mire jó a mérés? A mérés pontosabban mutatja mindig a dolgokat, mint ahogyan általában látjuk. Jó példa erre a következő: legutóbb az adventi időszakban jártunk barátokkal Debrecenben és felültünk az óriáskerékre. Kérdezték, akik lenn maradtak: „Milyen magas?” Azt feleltem: „A Nagytemplom tornyával voltunk egy magasságban.” Aztán kíváncsiságból rákerestem. A Nagytemplom tornya 61 méter, az óriáskerék pedig csak 45! Nagyon meglepődtem: hogyan lehet valami ennyire csalóka? Szinte egy kisebb templom tornya még odaférne a kettő közé! Mennyire igaz, hogy valójában mérve a dolgokat szembesülünk igazán a valósággal, ami néha megerősít az álláspontunkban, néha meg elbizonytalanít.

Az Igében is mérésről olvasunk. Jánosnak kell megmérnie, a templomot, az oltárt és az imádkozókat. Isten népe hitéleti tevékenységének a dolgait kell mérés alá vetnie. Az Igében azt látjuk, hogy nemcsak a hétköznapi dolgokat, hanem a lelki dolgokat, az Úrral való kapcsolatot, a hit dolgait is meg lehet mérni, és lehet azokról pontosabb képet kapni. Ez tisztíthatja látásunkat Urunkról és önmagunkról egyaránt! (Berencsi Balázs, Szabolcsveresmart)

*****************************************************

Imádság:

Urunk! Köszönjük, hogy arra ösztönöz bennünket Lelked, hogy sokkal pontosabban lássuk önmagunkat, életünket, hitünket Te előtted, mint azt mi gondoljuk, gyarló mértékünk szerint! Hadd szolgálja ez hitünk megújulását! Ámen

***************************************************************

A nap gondolata:

Tudtad, hogy ha a Föld 10%-kal nagyobb vagy 10%-kal kisebb lenne, akkor az élet, amilyennek most ismerjük, lehetetlen lenne? Vagy hogy épp a megfelelő távolságra vagyunk a Naptól ahhoz, hogy elegendő meleget és fényt kapjunk? Ha távolabb lennénk, megfagynánk, ha közelebb lennénk, nem élnénk túl a hőséget.

 

 

Vélemény, hozzászólás?