2020. március 31. kedd-Prókai Árpád

Categories: Egyéb

NAPI IGE ÉS GONDOLAT

***

  1. március 31. kedd

******************************

Értékrend

 

„Ne aggódjatok tehát a holnapért, mert a holnap majd aggódik magáért: elég minden napnak a maga baja.” (Mt 6,34)

 

A kunyhója előtt ült. A lemenő nap sugarai aranyba burkolták a falut. Körülötte gyermekei ragyogó szemekkel hallgatták a történetet, amit mesélt. Az európai turista elérzékenyülve szemlélte ezt az idillt. Majd megpillantotta a kapu mellett álló kaptafát, amely mellett ár, kalapácsok és szöges láda feküdt. – Bocsánat, ha megzavarom, Ön ugye suszter? – szedte össze nyelvtudásának morzsáit az idegen -, van a hátizsákomban egy pár cipő, meg kellene talpalni… Ez utóbbi tényt már inkább mutogatással közölte a felnéző férfivel. – Jól meg is fizetném! – tette még hozzá. Az a szakember rutinjával vizsgálta meg a leválni készülő talpat, majd beszólt a kunyhóba: – Asszony, mennyi pénzünk van még? Időbe telt, amíg elcsitult az érmék alig hallható pengése és megjött a válasz: – 17 pezetánk van. Kezét széttárva, megértő sajnálkozással fordult a suszter az idegenhez: – Legyen olyan jó, jöjjön vissza három nap múlva. Ugye megérti, ha még ennyi van, a pénzkeresésnél fontosabb dolgokkal kell, hogy foglalkozzam!… És gyermekeihez fordulva folytatta a történetet… A turista egy pillanatig arra gondolt, nem lenne-e jó helyet cserélni a suszterral. Aztán lassan továbbment.

Neked milyen az értékrended? (Prókai Árpád, Boldva)

 

**************************

Imádság:

Uram! Segíts, hogy tudjak különbséget tenni a fontos és a fontosnak látszó között. Segíts, hogy ne hanyagoljam el azokat, akiket rám bíztál! Ámen

***********************

A nap gondolata:

A Szentírás a gyermekek lelki nevelését elsősorban az apák feladatává teszi. Fontos igazság: a család papja a család apja. Nagy lehetőség és nagy felelősség is kicsi kortól tanítani a gyermekeket Isten igazságaira, felvértezni őket a rájuk váró küzdelmekre, és felkészíteni a győzelmekre.

 

Vélemény, hozzászólás?